SZEPSI

Hivatalos weboldal

[top-4]
Slovenský jazykMaygyarul
Városi televízió
Miként intézzük
Betöltendő állások
Városi rendőrség
Művelődési Központ

A város jelképei

Szepsi címere és zászlója

 

Egy aranycsőrű fehér galamb kék pajzsban, két arany kalásszal körülvéve. Szepsi város ősi, eredeti pecsétszimbóluma csak egy galamb volt, a Szentlélek jelképe, melynek tiszteletére volt felszentelve a helyi gótikus templom a 14. században. Bár a legrégebbi ismert irat, amely a szimbólumot említi, 1603-ból való, mégis valószínű, hogy a városban már 100 évvel előtte is használták. II. Ferdinánd császár 1634. május 2-án írásban igazolta a „régebben használt pecsétet“. Szepsi címerének legismertebb eredeti példánya, egy keltezetlen falfestmény, a volt Abaúj-Tornai vármegyeháza épületében, Kassán található (jelenleg a Kelet-szlovákiai Múzeum). Az ovális kék pajzs közepén egy fehér galamb látható kalász- és virágkoszorúval körülvéve. Szepsi ezt a formát választotta a város címerének.

A nyolcvanas években a címertani bizottság javaslatára a helyi címerekhez hasonlóan a koszorút kalászokkal helyettesítették. 1985. június 6-tól a város ebben a formában használja címerét.

Szepsi zászlajában hét függőleges fehér, kék, sárga sáv található. A lobogó oldalaránya 2:3, melynek alsó része egy bevágással végződik a zászló egyharmadáig. A címer grafikai feldolgozása ifj. Čisárik Ladislav-nak köszönhető.

 

MEGHÍVÓ